måndag, oktober 22, 2007

Sagokalender

En alternativ idé till att ha en paketkalender för barnen under december månad är att skapa en sagokalender.

Jag tänker mig en större burk/låda av något slag, kanske lite juligt dekorerad, och i den 24 små lappar med olika julsagor (och eventuell hänvisning till aktuella sidor i olika böcker). Jag tänker mig att det kan vara både hela böcker som stycken/kapitel som handlar om julen på något sätt. Sedan får barnen varje kväll dra en lapp med en julsaga som skall läsas.

Några idéer på julsagor är:
- Pettson får julbesök
- Mollys jul
- Granen
- Tomten
- Räven och tomten
- Barbapapa julalbum
- Jul i stallet
- Olles skidfärd
- Förstas snön
- Kajsa Kavat
- Tomtegröt och tulpaner
- Alfons jul
- Snickare Andersson
- Julberättelser av Astrid Lindgren

Sist men inte minst så har jag hittat sagor som man kan göra personliga, det vill säga sätta sitt eget barns namn som huvudroll i sagan. De idéerna har jag hittat här.

Krappig Råttatouille


Bild: moviezine

Såg "Råttatouille" på bio igår med hela familjen magnabus. En riktig besvikelse måste jag säga. Lillasyster ville gå redan tio minuter in i filmen och Storasyster sade samma sak när drygt hälften av filmen gått. Jag förstår inte hur den överhuvudtaget ens kunde få bli en film. Tunt manus. Välanimerad och väldetaljerad - absolut! Men det var knappt ett gemensamt skratt i biosalongen under hela filmen, nästan 1,50 h. För få bra karaktärer tycker jag, bara en bunt fula, elaka män. En bunt recensenter ger den dock ganska högt betyg men det tycker jag är rent ljug om jag ska vara ärlig. Den går inte alls att jämföra med vare sig "Hitta Nemo" eller till exempel "Bilar". Den får en tvåa i betyg av mig.