torsdag, november 15, 2007

Julstämning - gör islyktor!

Islyktor tycker jag ger ett otroligt vackert och mysigt sken i mörkret den här årstiden och jag tänkte redan för två år sedan att vi skulle ha många islyktor som lyste upp i trädgården på julafton men så bidde det inte!

Nu har jag börjat tänka lite på det igen. Det vore så mysigt! Det kan också vara fint att ha någon islykta inne på julbordet med värmeljus i. Ett enkelt, billigt men något tidskrävande julstämningstips!

Gör en eller flera ljuslyktor i is och ställ utanför huset!


Bild: Odla.nu

Gör så här:
  • Ta två hinkar eller kärl i olika storlek. Häll vatten i den stora och ställ den mindre i. För att inte den inre, mindre hinken ska flyta upp, häll vatten i den också eller lägg i något tungt.
  • Vill du ha en islykta med färg, häll karamellfärg i vattnet mellan hinkarna.
  • Ställ hinkarna utomhus att frysa om det är minusgrader eller i frysen om det är plusgrader ute. Men då måste du nog använda mindre kärl.
  • Det tar någon dag för lyktan att frysa så gör den i god tid innan du ska använda den.
  • Ta isär hinkarna och du har nu fått en islykta.
  • Ställ islyktan utomhus och placera ett värmeljus i.
Kanske har du en gammal ljusslinga över - stoppa den i en islykta!


Bild: Odla.nu

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan det blir så snyggt med islyktor? Är det inte nåt skumt här? Jag ska prova, det låter ju enkelt....

magnabus sa...

Jag tror faktiskt att det är så enkelt. Kanske inte att få dem helt genomskinliga i princip, men just att få till islyktor tror jag att till och med jag kan! :)

Det svåra är väl att hitta rätt storlek på hinkar och kärl som passar ihop. Mer om det snart!

Agneta sa...

Har gjort islyktor i säkert 20 år. Det räcker att fylla en hink med vatten och ställa ut. När väggarna har frusit och blivit ca 2 cm tjocka så tar man ut lyktan ur hinken, lägger omkull den (helst vid ett avlopp), knackar hål i taket på lyktan så vattnet rinner ut. Det som var botten på hinken blir taket på lyktan. ska du färga dem bör du använda vattenfärger. Karamellfärg innehåller olja och fryser inte så bra. Rödbetssaft går också att använda.